חורף במשען דיור מוגן

בטיחות ביתנו בחורף – לאילו פרטים חשוב לשים לב?

תוכן עניינים

 

במשך כל השנה כולה חשוב להקפיד על זהירות ולשמור על כללי הבטיחות, על מנת למנוע פציעות ונזקים לרכוש במרחב הביתי. יחד עם זאת, בתקופת החורף, ישנן סכנות רבות המצדיקות ערנות מוגברת, שפחות רלוונטיות לחודשי הקיץ.

כדי שתוכלו להכין את ביתכם לגשם הראשון מבלי לפחד שמא פספסתם הנחיה חשובה, החלטנו לכתוב עבורכם את המדריך השלם להגברת הבטיחות במרחב הביתי בחורף. לפני שנפתח בדברים חשוב לציין כי המדריך שלפניכם מתאים גם לאנשים המתגוררים במסגרת של דיור מוגן או בית אבות ולא רק לאנשים המתגוררים בביתם הפרטי.

 

הנחיות בטיחות למניעת שריפה

כפי שוודאי אין צורך לספר לכם, מדי שנה במהלך החורף ניכרת עלייה בשכיחות השריפות בבתים בישראל. הסיבה לכך נעוצה בעומס המופעל על מערכות החשמל ובשימוש המוגבר במכשירי החימום הביתיים. כדי למנוע את השריפה הבאה, טוב תעשו אם תקפידו על ההנחיות החשובות הבאות:

 הרחיקו את מכשירי החימום מחומרים דליקים כמו מצעי מיטה, בגדים או וילונות. מומלץ להקפיד על כך שבין תנור החימום לבין כל רהיט או חפץ שהוא, יישמר מרחק של שלושה מטרים לכל הפחות.
 הקפידו שלא לחבר לתנור החימום, כבל מאריך או מפצל (רב שקע).
• חל איסור מוחלט לחמם או לייבש בגדים על מכשירי חימום כמו רדיאטורים או מייבשי חום.
• בזמן השינה או לפני היציאה מהחדר, כבו את מכשירי החימום.
• ודאו כי תנורי החימום שלכם נושאים תו תקן של מכון התקנים הישראלי ותנו עדיפות לתנורים הכוללים מנגנון לכיבוי עצמי במקרה של נפילה.
• אין להשתמש בתנור חימום או כל מכשיר חשמלי אחר בעל כבל חשמל סדוק או שחוק. כמו כן אין לעשות שימוש בכבל שנוטה להתחמם בזמן הפעולה של המכשיר.
• אין לנסות לתקן כבל חשמל באופן עצמאי, שכן מדובר במתכון לאסון. תחת זאת יש לפנות לחשמלאי מורשה או פשוט להשליך את הכבל לאשפה ולרכוש כבל חדש.
• אם אתם נוהגים להשתמש בתנורי גז או קמין, החזיקו את חומרי התבערה והגפרורים במקום שנמצא הרחק מהישג ידם של ילדים, במיוחד אם הנכדים (או הנינים) מגיעים לבקר לעתים קרובות.
• מומלץ ביותר לדאוג להתקנה של גלאי עשן בחדרי הדירה.
• למרבה הצער, בחורפים האחרונים הפסקות חשמל הפכו לעניין שכיח מאוד במחוזותינו. בזמן הפסקת חשמל תנו עדיפות לתאורה חשמלית והימנעו משימוש בנרות, גפרורים או מצתים.

 

הנחיות בטיחות למניעת היפותרמיה

היפותרמיה היא מצב הבא לידי ביטוי בירידה של טמפרטורת הגוף ל-35 מעלות צלזיוס ולמטה מכך, כשבמצב זה הנפגע נמצא בסיכון מוגבר לפגיעה רב מערכתית ולתמותה. בקרב בני גיל הזהב, מדובר בסכנה חמורה במיוחד, שכן גם ירידה קלה בטמפרטורות, יכולה להוביל לירידת חום הגוף.

מה שחשוב להבין בהקשר זה הוא שאף קשיש לא חסין לחלוטין מנזקי הקור: גם אם אתם מתגוררים במסגרת של דיור מוגן ונהנים מעצמאות רבה ורמת תפקוד גבוהה וגם אם אתם גרים במסגרת של בית אבות, אבל בריאותכם בסך הכול תקינה ומעולם לא סבלתם במיוחד מקור, עדיין חשוב שתשימו לב להנחיות השונות ושתפנימו את העובדה כי השינויים הרבים המתרחשים בגופנו במהלך ההזדקנות, הופכים אותו לפגיע יותר לשינויי האקלים בחורף. למעשה במהלך ההזדקנות רמת היעילות של מנגנוני וויסות חום הגוף נמצאת בירידה וכתוצאה מכך, קשישים רבים כלל לא מודעים לכך שהם סובלים מירידה משמעותית בחום הגוף.

הסיכון להיפותרמיה גבוה במיוחד בקרב קשישים השוהים בחוסר תנועה זמן רב, הנוטים לשתות מעט מאוד, הנמצאים במצב תזונתי לא תקין, הסובלים מתחלואה כרונית ועוד. ככול שישנם יותר גורמי סיכון, כך חשוב יותר להקפיד על צעדי המניעה הבאים:

• לקראת החורף מומלץ מאוד להתקין מד טמפרטורה (תרמומטר) בחדר המגורים. למעשה אם אתם ערים לכך שישנם הפרשים משמעותיים בטמפרטורות בין חדרי הבית, מוטב שתתקינו יותר ממד טמפרטורה אחד בחלל הביתי. יש להקפיד שהטמפרטורה בבית תישאר על הטווח שבין 24-22 מעלות צלזיוס ובכל מקרה לשים לב לכך שלא תהיה נמוכה מ-21 מעלות.
• חשוב ביותר לדאוג לכך שהאוויר בחלל הביתי לא יהיה יבש מדי מצד אחד (לא קל לנשום אוויר יבש מאוד, המתאפיין באחוזי לחות נמוכים), אך מצד שני שלא יהיה לח מדי, מה שיגדיל את הסיכוי לתחלואה. לקראת החורף ניתן לרכוש מכשירי אדים בחנויות הפארמה ומוצרי החשמל.
• יש לבדוק לפני תחילת החורף כי אתם מצוידים במספיק מוצרי חשמל לחימום הבית וכן יש לוודא כי כולם תקינים לחלוטין. אחת הבעיות המתעוררת בכל שנה מחדש, היא שקשישים רבים מגלים דווקא ביום הראשון שמצדיק הפעלה של תנורי חימום, כי שכחו לבקש חזרה את התנור שהשאילו לחבר בחורף שעבר או שהבטיחו שירכשו תנור חדש משום שזרקו את הישן בשנה שעברה וטרם הספיקו לעשות זאת. בדיוק כפי שאת מערכת האיטום של הגג נהוג לבדוק בקיץ, כך גם צריך להקפיד שלא להיזכר ברגע האחרון לבדוק את מערכות החימום הביתיות.
• מעבר לכל זה, חשוב כמובן להימנע בכל מחיר מחיסכון בהוצאות החימום. אם אתם מודעים לכך שביתכם לא ערוך לחורף, עשו כל שביכולתכם על מנת לשנות את המצב הקיים, שכן הוא מעמיד את חייכם בסכנה. לרוע המזל, כ-20% מהקשישים החיים כיום במדינת ישראל, מוותרים בעקבות קשיים כלכליים על חימום הבית בחורף. רבים לא מודעים לכך, אבל בהינתן תנאים מסוימים, ישנה אפשרות לקבל אחת לשנה מהמוסד לביטוח לאומי, "מענק חימום" ובנוסף, ישנם ארגונים רבים הפועלים לרווחת הקשישים בישראל, המארגנים מדי שנה לקראת החורף מבצעי ענק של תרומות תנורים, שמיכות ומוצרים נוספים, על מנת שאף קשיש לא יסבול מקור. בין היתר מדובר בארגונים הבאים: יד עזר לחבר, מאיר פנים, עמותת מלב"ב, פתחון לב, לתת ועוד רבים וחשובים אחרים.

 

הנחיות למניעת נפילות בבית במהלך החורף

במהלך החורף ניכרת עלייה גם בשכיחות הנפילות בקרב קשישים, בין היתר על רקע העלייה בשכיחותן של מחלות החורף וכן כתוצאה מהרטיבות המגבירה את הסיכוי להחלקות. להלן כמה הנחיות חשובות בהקשר זה, להפחתת הסיכוי לנפילות בעונה הרטובה:

 יש לתת את הדעת לכל כשל במערכת האיטום של הבית ולא להזניח את הטיפול בו. אם לדוגמא אתם סובלים מדליפה חלשה של מים מהתקרה מדי פעם, השתדלו שלא לדחות את הטיפול עד לשלב שבו הדליפה תהפוך למשמעותית: אל תסתפקו במיקום של דלי באזור הדליפה לאיסוף המים, אלא מהרו להזמין במקביל איש מקצוע לתיקון הדליפה בהקדם האפשרי.
 אם החלון נותר פתוח בזמן שבחוץ השתוללה סופה והגשם שירד הרטיב את הרצפה שלכם, נגבו את האזורים רטובים ללא דיחוי.
 הימנעו מהגעה למצב שבו אתם רועדים מקור, שכן רעידות מגדילות את הסיכוי לנפילות. דאגו לחמם את חדרי הבית ולהתלבש היטב, כדי שלא תחוו קור משמעותי ולו לרגעים ספורים.
 שימו לב לא רק לדליפות שמקורן בבעיות במערכת האיטום של המבנה, אלא גם לדליפות שמקורן למשל במזגנים או בצנרת ההסקה. דליפות לעולם לא הופכות לקלות יותר, אלא רק מחמירות עם הזמן, בהיעדר טיפול.
 דאגו לרכוש לקראת החורף שטיחונים איכותיים למניעת נפילות כשבמיוחד חשוב למקם שטיחון איכותי בכניסה לבית. כניסה לחלל הביתי עם נעליים רטובות, מגבירה בצורה משמעותית את הסיכוי לנפילות. חשוב כמובן להקפיד על כך שגם האורחים שלכם יטרחו לייבש את הנעליים שלהם לפני הכניסה לדירה.
 בכל מקרה שבו אתם נמצאים בסיכון מוגבר לנפילות, אם כתוצאה מסחרחורות שפקדו אתכם לאחרונה או תופעת לוואי של הטיפול התרופתי שאתם מקבלים למשל, באפשרותכם להתקין ברחבי הבית ובמיוחד במקומות ה"מועדים לפורענות" כמו חדר האמבטיה או השירותים, מעקות או מאחזים להגברת הבטיחות.
 אם תנורי החימום או שמיכות ובגדי החורף שלכם ממוקמים באחסון בבוידעם או במדפים הגבוהים ביותר בארון, הקפידו שלא לעמוד על עצמים או רהיטים לא יציבים כדי להורידם. באופן כללי מומלץ לבקש מבן משפחה או איש צוות (אם אתם מתגוררים בבית אבות או מעון דיור מוגן) לסייע לכם להוריד את הציוד וכך לנטרל לחלוטין את האפשרות לנפילה מגובה רב יחסית.
• נפילות רבות של קשישים מתרחשות במהלך הלילה, כשבין היתר תורמת לכך העובדה שבשעות הלילה הבית לא מואר מספיק. במהלך החורף חשוב לשים לב שהבית מואר מספיק במשך כל שעות היום (במיוחד בשעות הערב) ולזכור שבמהלך החורף, הימים קצרים יותר והחושך מגיע מוקדם יותר.

 

 

 

 

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: