קניות במשען דיור מוגן

מזון אורגני – מה נכון ומה לא?

תוכן עניינים

יש מעט מאוד שאלות הנוגעות למזון, המעוררות מחלוקת בציבור הרחב כמו זו המופיעה כאן בכותרת. תעשיית המזון האורגני מגלגלת עשרות מיליארדי דולרים מדי שנה ובעוד שישנם המאמינים כי מדובר במזון היחיד שראוי למאכל אדם, ישנם גם רבים המאמינים כי מדובר הלכה למעשה בטרנד מיותר וכי אין שום טעם להשקיע כסף במזון אורגני שכן הוא לא תורם יותר לבריאות ממזון שאינו אורגני. מעבר לזה, ישנם הסבורים כי מזון אורגני עלול להזיק לבריאות וכי מבחינה אקולוגית החקלאות האורגנית מזיקה לסביבה.

העומדים בשני צדי המתרס מנהלים ויכוחים סוערים, מביאים הוכחות ועדויות לצדקתם ולא נראה שהקונפליקט עתיד להיפתר בעתיד הנראה לעין. המחלוקת בנושא המזון האורגני מזכירה במידה מסוימת את המחלוקת שמעוררים חומרי גלם כמו החלב ונושאים אחרים הקשורים למזון ובריאות, כמו אורח החיים הצמחוני או הטבעוני. לפיכך במאמר שלפניכם הקפדנו לספק מידע המהווה קונצנזוס או לכל הפחות כזה הנתמך בעדויות מדעיות. בחרנו להתמקד בשלושה מיתוסים נפוצים, שהגיעה העת לנפץ:

  • בחקלאות האורגנית לא נעשה שימוש בחומרי הדברה.
  • מזון אורגני הוא מזון מזין יותר ובריא יותר ממזון שאינו אורגני.
  • מזון אורגני לא חייב להיות יקר יותר ממזון שאינו אורגני.


גם גידולים אורגניים זקוקים לחומרי הדברה

ראשית יש לציין כי ככול הידוע לנו היום, חומרי ההדברה הנמצאים בשימוש בתעשיית החקלאות, לא גורמים לנזקים לאדם. למעשה במחקר רחב היקף שנערך על קרוב ל-100000 חוואים במדינת איווה שבארצות הברית, נמצא כי גם לאחר שנים רבות של שימוש בחומרי הדברה על בסיס יומיומי, הסיכון של המשתתפים במחקר לחלות בסרטן, לא היה גבוה יותר מהסיכוי באוכלוסייה הכללית (למעשה באופן כללי בריאותם של החקלאים הייתה טובה יותר באופן גורף).

בהקשר לחומרי ההדברה, חשוב להבין כי גם בחקלאות האורגנית נעשה שימוש בחומרים אלה, אך הואיל ובחקלאות האורגנית חל איסור להשתמש במגוון רחב של חומרים, לא אחת יש לעשות שימוש בכמות גדולה מאוד של תכשירי הדברה אורגניים. הכוונה היא למשל לתכשירי נחושת כמו גופרית נחושת, אוקסיד הנחושת או אוקסיכלוריד הנחושת, מלח אשלגן של חומצה שומנית, פרמנגנט האשלגן, שמן פרפין ועוד רבים אחרים. השימוש המוגבר בחומרים אלה עשוי להותיר כמות גדולה של שאריות בחומרי הגלם שאנו אוכלים. לא רק הכמות של חומרי ההדברה האורגניים גדולה יותר, אלא גם התדירות. ישנם למשל גידולים אורגניים שבמקום לרסס פעם בחודש בלבד, יש לרסס אחת לשבוע ואף למעלה מכך.

בהקשר זה מעניין לדעת כי בדו"ח שפרסם משרד הבריאות בנושא ב-2009, נמצא כי שיעור החריגה מהריכוז המותר של שאריות חומרי הדברה בתוצרת האורגנית, היה גבוה ב-18% משיעור החריגה בתוצרת שאינה אורגנית. בדו"ח נוסף שפורסם שנתיים מאוחר יותר, יישרה התוצרת האורגנית קו עם התוצרת שאינה אורגנית. 

 

מזון אורגני אינו "בריא" יותר ממזון שאינו אורגני

רבים מחסידי המזון האורגני, מקפידים לרכוש אך ורק מזונות אורגניים, שכן הם מאמינים שמדובר במזון "בריא" יותר ושהערכים התזונתיים של המזון האורגני, גבוהים יותר. בנושא זה נערכו מחקרים רבים ביותר כשאחד החשובים שבהם, מצא כי לא נראה שלמזונות אורגניים יתרונות בריאותיים כלשהם. מדובר במאמר סקירה שבחן 17 מחקרים שבהם בדקו בני אדם ו-223 מחקרים שבדקו ריכוזים של חומרים מזהמים ומרכיבים תזונתיים במזונות. המסקנה הסופית של החוקרים שערכו את המחקר היא שאין הבדלים משמעותיים המשפיעים על הבריאות בין מזונות אורגניים למזונות שאינם אורגניים.

אמנם נמצא למשל שבמזונות אורגניים נמצאו פחות שאריות של חומרי הדברה, אך הכמות שנמצאה במזונות שאינם אורגניים, לא עברה את הכמות המותרת בהתאם לתקנים המקובלים כיום ולא מהווה לפיכך סכנה לבריאות.

במחקר אחר, נמצאו הבדלים בין מזונות אורגניים למזונות קונבנציונאליים, אך לא ברור האם הם בעלי משמעות בריאותית. 

 

מזון אורגני יקר יותר באופן משמעותי ממזון שאינו אורגני

העלות של מוצרי מזון אורגניים גבוהה ב-100-20 אחוז מהעלות של מוצרי מזון שאינם אורגניים והסיבות לכך רבות ומגוונות מאוד. בין היתר הביקוש לגידולים אורגניים עדיין גדול מההיצע ובנוסף, דונם ממוצע המשמש לגידולים אורגניים, מניב כ-50% פחות תוצרת מדונם המשמש לחקלאות קונבנציונאלית. כתוצאה מכך, החקלאי המתמקד בחקלאות אורגנית צריך להשתלט על שטח גדול יותר, מה שמוביל לעלויות גבוהות יותר בכל הקשור לציוד הכבד, להשקיה ועוד, בשביל להפיק את אותה כמות תוצרת שניתן להפיק בחקלאות הקונבנציונאלית בשטח מצומצם יותר.

בנוסף, הפיקוח על החקלאות האורגנית אינו עניין של מה בכך מבחינה כספית ולא אחת על מנת לקבל את אישור משרד החקלאות, יש להכניס שינויים כאלו ואחרים בחווה, שעלותם בצדם. לכל זה יש כמובן להוסיף את עלות כיסוי אובדן התוצרת, כלומר את כל היבול שבסופו של דבר לא מגיע לשווקים, כיוון שנהרס בשלב מוקדם. אובדן היבול הוא תוצאה של הימנעות משימוש בחלק ניכר מחומרי ההדברה הנמצאים כיום בשימוש בחקלאות הקונבנציונאלית, המאפשרים למזער את הנזקים לגידולים החקלאיים. כתוצאה מגורמים אלה ורבים נוספים שקצרה היריעה מלפרט, עלות המזון האורגני גבוהה יותר באופן ניכר מעלות המזון שאינו אורגני. כפי שזה נראה מכאן, עוד רחוק היום שבו מציאות זו תשתנה.

 

קישורים לקריאה נוספת

  • אם אתם מטפחים גינה פרטית או לוקחים חלק בפרויקט של גינה קהילתית במסגרת של דיור מוגן, בית אבות או כל מסגרת אחרת 
  • לקריאת הודעה לעיתונות מטעם משרד החקלאות בנוגע לחקלאות אורגנית/

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: