תרופות

התרופות שבארון

תוכן עניינים

ריבוי תרופות (Polypharmacy) הוא לא תולדה של הרפואה המודרנית כשלמעשה גם שיקויי הפלא שנהגו להשתמש בהם בימי קדם, הכילו לרוב תערובת של חומרים שונים שנחשבו לבעלי סגולות רפואיות. משרד הבריאות מגדיר את המושג (ריבוי תרופות) כרישום ונטילה של יותר משמונה תרופות על ידי מטופל אחד. מדובר כמובן בהגדרה כמותית שרירותית שכן היא מתעלמת מהיבטים רבים וחשובים של התופעה הרווחת בימינו, בעיקר בקרב בני הגיל השלישי.

כך לדוגמה היא לא מתייחסת למצבים שבהם נוטל המטופל תרופות ללא צורך ממשי או למצבים שבהם ניטלות תרופות שונות שהינן בעלות אותה השפעה בדיוק. המושג ריבוי תרופות מעורר בדרך כלל קונוטציות שליליות המתייחסות למקרים שבהם נעשה שימוש ביותר מדי תרופות שלא לצורך. יחד עם זאת, אין ספק שבחלק ניכר מהמקרים, נטילת התרופות הרבות מוצדקת בהחלט ואף הכרחית.

 

מה הם הגורמים לריבוי תרופות בעידן המודרני?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל למצב של ריבוי תרופות כשבראש ובראשונה מדובר על העלייה בתוחלת החיים, המובילה לעלייה בשכיחות המחלות הכרוניות.

גורם נוסף לריבוי תרופות בעידן הנוכחי קשור לפיצול הטיפול הרפואי בין רופאים מומחים שונים שבמקרים רבים אין כל גורם המקשר ביניהם. מצב זה זוכה להרבה מאוד תשומת לב לאחרונה מצד רופאים גריאטרים, החותרים לקראת הקמה של גופים ייעודיים שתפקידם לרכז את הטיפול באדם הקשיש. בהיעדר גוף אחד שירכז את הטיפול בחולה הגריאטרי, קשישים רבים מגיעים למצב שבו הם צוברים לאורך השנים עוד ועוד מרשמים ורוכשים עוד ועוד תרופות המיועדות לשימוש כרוני ללא תיאום, פיקוח או בקרה.

אחד היתרונות של בית אבות סיעודי או מחלקה סיעודית במסגרת של דיור מוגן, בא לידי ביטוי בכך שהטיפול מתבצע אמנם במסגרת רב מקצועית, אבל תחת קורת גג אחת. במצב זה, הסיכוי לטעויות, נמוך יותר בצורה משמעותית.

 

מה הן הסכנות של ריבוי תרופות?

ריבוי תרופות מגביר את הסיכוי לאינטראקציות שליליות בין המרכיבים הפעילים כשבמקרים מסוימים יחסי הגומלין בין התרופות עלולים לגרום להרעלה ולנזקים בריאותיים חמורים מאוד. בנוסף חשוב להתייחס לאספקט הכלכלי ולעול הכספי הכרוך ברכישה של תרופות רבות באופן קבוע. העלות הגבוהה מובילה לא אחת למצב שבו הקשיש נאלץ לוותר על חלק מהתרופות בצורה סלקטיבית (בהתאם לעלות שלהן), כשמטבע הדברים, לא תמיד המידע החשוב הזה מגיע לידיעתו של הרופא המטפל.

מעבר לכל זה, ככול שכמות התרופות גדולה יותר, עולה בהתאם הסיכוי לבלבול בין התרופות, לחוסר הקפדה על מועדי נטילת התרופות, לתופעות לוואי שליליות ועוד.

 

טיפים שימושיים לשמירה על הסדר בקלמר התרופות

לאור כל הכתוב לעיל, נראה שהגיעה השעה לעשות סדר בתרופות כשהכוונה היא לא רק לסדר הפיזי בקלמר עצמו, אלא לסדר במכלול התרופות שנוטל המטופל. להלן כמה טיפים חשובים ופרקטיים שיסייעו לכם בכך:

  • רכזו את כל התרופות במקום אחד – אספו את כל התרופות הנמצאות בארון שבחדר הרחצה, במגירה שליד המיטה, בקופסת הפלסטיק שבמטבח, במקרר, או בכל מקום אחר במקום אחד. אספו גם את תוספי התזונה, את המזון הרפואי, את צמחי המרפא או כל תכשיר, טבליה או כדור אחר הנמצאים בשימוש באופן קבוע או מזדמן (חומרים רבים שלא מוגדרים כתרופות, עשויים להיות בעלי השפעה על הפעילות הפרמקולוגית של התרופות השונות).
    פנו לרופא משפחה או רופא גריאטר – הגיעו לרופא המשפחה או למומחה הגריאטריה המרכז את הטיפול בכם עם כל התרופות שברשותכם (אם ישנן תרופות שצריכות להישמר בקירור, רשמו את הפרטים שלהן על דף והביאו אותו עמכם) ודרשו ממנו לאשר כי אכן כל התרופות שאתם נוטלים, נחוצות (מומלץ ביותר לבצע את הבדיקה התקופתית של מכלול התרופות אחת לחצי שנה באופן קבוע).
     הסתייעו בבני משפחה – בפגישה עם הרופא חשוב גם כן לקבל מידע והסברים בנוגע לתרופות השונות. ייתכן מאוד שתסמינים שונים שאתם סובלים מהם כבר זמן רב הם בסך הכול תופעות לוואי של תרופה מסוימת, שניתן להחליף באחרת או לשנות את המינון שלה. זאת כמובן בניגוד לאפשרות של נטילת תרופה נוספת, לטיפול בתופעות הלוואי של התרופה הראשונה. מאחר ובמסגרת הפגישה צפויה תחלופה של מידע, מומלץ לתעד את הדברים ובן משפחה אחראי ומסודר יוכל לסייע לכם בכך.
     החליפו את קלמר התרופות אחת לתקופה מסוימת – אם במהלך השנים כמות התרופות שאתם נוטלים באופן קבוע גדלה בצורה משמעותית, טוב תעשו אם תחליפו את הקלמר הנוכחי בקלמר גדול יותר. מעבר לכך שלא מומלץ לדחוס את התרופות בתאים קטנים מדי, נוח יותר להשתמש בקלמר גדול יותר, שבנוסף יסייע לכם להפחית את הסיכוי לטעויות ולאובדן של כדורים. חשוב גם כן להתייחס לשינויים כאלה ואחרים ברמת התפקוד ומצב הראייה: אם הראייה שלכם הידרדרה לאחרונה, הקפידו להשתמש אך ורק בקלמר עם אותיות גדולות במיוחד, שוב – למניעת בלבול.
     ערכו רשימה – גם אם אתם שולטים היטב בחומר (בכל הקשור למועדי הנטילה ולמינונים של התרופות), עדיין חשוב ביותר לערוך רשימה מסודרת ולשמור אותה בהישג יד. ברשימה ניתן להשתמש גם מדי יום, על מנת להגביר את הביטחון וליהנות מרמת וודאות גבוהה יותר ומעקב צמוד יותר אחרי ההיענות למשטר התרופתי. את הרשימה מומלץ לשכפל ולשמור מספר העתקים ברחבי הדירה.
     עדכנו את הצוות – אם אתם מתגוררים בבית דיור מוגן או בית אבות, הקפידו ליידע את הצוות המקצועי במקום בנוגע לסוגי התרופות, למועדי הנטילה והמינונים וזכרו לעדכן את אנשי הצוות בכל מקרה של התחלה נטילה של תרופה חדשה. באפשרותכם כמובן לתת לאנשי הצוות המסייעים לכם, העתקים מהרשימה שהוזכרה לעיל.
     שימו לב לתאריכים המצוינים על גבי האריזות של התרופות – לכל תרופה ישנו תאריך תפוגה ולכן חשוב אחת לחודש לבדוק האם התרופות בתוקף. לצורך כך מומלץ לשמור את האריזות של התרופות בקלמר. תרופות לא בתוקף לא יהיו יעילות ובמקרים הקיצוניים עלולות אף להפוך לרעילות.

היכן לשמור את קלמר התרופות?

את קלמר התרופות המסודר והמעודכן חשוב לשמור במקום נגיש, אך יש לזכור שילדים קטנים לא תמיד מסוגלים להבדיל בין קופסה של סוכריות לקופסה של תרופות. אי לכך, עליכם לבחור מקום מיוחד שבו תטמינו את הקלמר כל אימת שהנכדים יבואו לבקר וכן מומלץ לבחור בקלמרים עם סוגרי בטיחות מיוחדים (להפחתת הנגישות לילדים). אם אתם מחזיקים בעל חי, בחרו במיקום גבוה או לא נגיש לבעל החי, גם אם עד כה הוא לא הביע עניין מיוחד בתרופות שלכם. זאת כיוון שלא ניתן לדעת האם דווקא התרופה החדשה שתתחילו לקחת ביום מן הימים, תעורר את סקרנותו ותאבונו.

גם כאן נציין כי אם אתם מתגוררים בבית דיור מוגן או בית אבות, טוב תעשו אם תיידעו את אנשי הצוות הרלוונטיים בנוגע למיקום של קלמר התרופות. לסיום נציין כי חשוב לשמור את האריזות של התרופות המאוחסנות בקלמר ממספר טעמים ולא רק משום שיש לעקוב אחרי תאריכי התפוגה. כך לדוגמה במקרה של הרעלה או בליעה של תרופה על ידי אחד הנכדים, ניתן יהיה לספק מידע במהירות בנוגע לתרופה שבלע.

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: