טכנולוגיה במשען דיור מוגן

חידושי הטכנולוגיה שומרים על ביטחוננו

תוכן עניינים

העידן הנוכחי מתאפיין בשינויים מהירים, הקשורים בעיקר להתקדמות הבלתי פוסקת של הטכנולוגיה המודרנית. למעשה לא אחת נדמה כי קצב השינויים מהיר עד כדי כך, שכבר לא ניתן לעקוב אחרי הפיתוחים וההמצאות החדשים המשתחררים לשוק בקצב בלתי הגיוני בעליל.

אם בעבר יכלו בני גיל הזהב להסתמך על מכלול הידע והמיומנויות שרכשו במהלך חייהם, להמשיך להשתמש בכל הכלים המוכרים ולשמר את השיטות שלמדו מהוריהם, הרי שכיום נאלצים הקשישים להתמודד עם טכנולוגיות חדישות ובלתי מוכרות, שהצליחו לחדור תוך זמן קצר מאוד, פחות או יותר לכל תחום בחיינו.

ההשתלטות של הטכנולוגיה על כל חלקה טובה במרחב הפרטי והציבורי כאחד, גורמת לרבים לתחושת רתיעה. אמנם אין באמת כל סיבה שתישארו עם אצבע על הדופק של עולם הטכנולוגיה ושתקפידו להתוודע לכל חידוש באשר הוא, אך בכל זאת ישנם כמה פיתוחים הרלוונטיים לאוכלוסייה המבוגרת, שמומלץ מאוד להכיר. הכוונה היא בעיקר לחידושי טכנולוגיה שנועדו להגביר את רמת הבטיחות והביטחון של בני גיל הזהב. במאמר שלפניכם ריכזנו חמישה חידושים מעניינים ויעילים במיוחד, הרלוונטיים גם לאלו מכם, שלא מתאפיינים בחיבה רבה מדי לטכנולוגיה.

מערכת להתקנה ברכב, המתריעה על סטייה מהנתיב

תאונות דרכים רבות מתרחשות כתוצאה מסטייה מהנתיב, המבוצעת בצורה לא מבוקרת או מתוכננת. למעשה די בשנייה אחת של חוסר ריכוז, בשביל לסטות מהנתיב ולהתנגש חזיתית עם הרכב הבא ממול. נסו לשאול את עצמכם (ולענות בכנות כמובן): כמה פעמים חזרתם לנתיב שלכם עם דפיקות לב מואצות, לאחר שגיליתם כי סטיתם ללא כוונה, בזמן שחיפשתם את התחנה האהובה עליכם ברדיו בזמן נהיגה? אם אתם מעוניינים להפחית את הסיכוי למקרים מסוכנים שכאלה, טוב תעשו אם תתקינו ברכב מערכת מיוחדת למניעת סטייה מהנתיב.

המערכת החכמה תזהה את הסטייה מהנתיב עוד בזמן שתימצאו בנתיב שלכם ותתריע על כך באמצעות צפצופים או הבהובי אורות לבחירתכם. החלוצה העולמית בתחום פיתוח מערכות מבוססות מצלמה למניעת תאונות דרכים היא חברת MOBILEYE, המשווקת את המוצרים שלה גם בישראל.

 

עינית דיגיטלית לדלת הבית

ייתכן מאוד שכבר יצא לכם להביט דרך עינית הדלת באדם שעמד בעבר השני שלה ולהתמלא בתסכול. קשישים רבים חווים את התחושה הזו, שכן יכולת הראייה כבר לא כשהייתה וגם הקומה כבר לא גבוהה כתמול שלשום, מה שהופך את העינית לחסרת תועלת עבור רבים.

החדשות הטובות הן שישנו פתרון מושלם המתאים בדיוק עבורכם: עינית דיגיטלית לדלת הכניסה לבית. מדובר למעשה במצלמה המותקנת בדלת או באזור הדלת, המצלמת את האדם העומד בצדה השני. את המידע שקולטת המצלמה, היא מעבירה למסך המותקן בצד הפנימי של הדלת וכך באפשרותכם לראות בבירור מי הוא זה המעוניין להיכנס למרחב הביתי שלכם.

הדגמים המתקדמים של העיניות הדיגיטליות, כוללים גם מערכת לתאורת לילה ואפשרות לצלם בווידאו את הנעשה מחוץ לדלת. אם אתם מתגוררים במסגרת של דיור מוגן או בית אבות ומעוניינים להתקין עינית דיגיטלית, זכרו לברר האם הדבר אפשרי מבחינת הכללים הנהוגים במקום.

 

Ambient Assisted Living

על מנת להסביר מה מסתתר מאחורי המונח המסקרן הזה, נביא בפניכם תרחיש שכיח מאוד, שקשישים רבים סובלים ממנו מדי שנה: רפאל (שם בדוי) הוא אדם בן 76 המתגורר לבדו בדירתו הפרטית. למעט תרופות להורדת לחץ דם ותרופות לדילול הדם, הוא כמעט שלא נוטל תרופות באופן שגרתי ומעבר לזה, כושרו הגופני מצוין. רפאל חי חיים עצמאיים לחלוטין ונמצא בקשר טוב עם ילדיו, המבקרים אותו לפחות פעמיים בשבוע.

באחד הלילות, כשהקיץ משנתו בהוראת שלפוחית השתן, מעד במסדרון המוביל מחדרו לבית הכיסא, נחבל בראשו ואיבד את הכרתו. יומיים מאוחר יותר, כאשר בנו הבכור התקשה להשיג אותו, החלה להתפשט בליבו דאגה. תוך מספר שעות הוא חש לדירתו של אביו ומצא אותו שוכב על הרצפה, במצב אנוש. כפי שניתן להבין, לו המידע בנוגע לנפילה היה מגיע לבנו של אותו אדם עוד באותו הלילה שבו נפל, ניתן היה להגיש לו סיוע רפואי מוקדם יותר.

כאן בדיוק נכנסים לתמונה מערכות ה-AAL (Ambient Assisted Living), המנתחות באופן בלתי פוסק את הפעילות של הדייר: לכולנו ישנם דפוסים מסוימים והרגלים מסוימים והמערכת החכמה המורכבת מחיישנים ויחידת עיבוד מרכזית, מסוגלת לזהות את הדפוסים האלו. יתרה מכך, המערכת מסוגלת לזהות חריגה מהדפוסים. כך לדוגמה אם הקשיש שוהה מדי יום כעשר דקות בנוחיות, אך משום שאיבד את הכרתו, האור בחדר השירותים נותר דולק יותר מחצי שעה, המערכת תוכל לזהות את האור הדולק ולהתריע על כך לאלו המחוברים אליה.

בדיוק באותו האופן ישנן מערכות שמסוגלות להתריע על הצפה בדירה, לזהות חום קיצוני או קור קיצוני, לדעת האם נוצר מצב שבו האש בכיריים דולקת בזמן שהדייר נכנס למיטה או יצא מהבית ועוד. חשוב להבין כי לא מדובר בחדירה לפרטיות, שכן ישנה אפשרות שלא לכלול במערכת מצלמות. מדובר בסך הכול בחיישנים המותקנים בבית, שנועדו לזהות מקרים שבהם הדייר זקוק לעזרה מידית ואין באפשרותו להזעיק עזרה בעצמו.

גם במקרה הזה, חשוב לברר ראשית עם הנהלת בית האבות או מעון הדיור המוגן, האם אין כלל האוסר עליכם להתקין את המערכת החכמה בחלל המגורים שלכם. אחת החברות המובילות בתחום ה-ALL היא חברת "קסורקום" בע"מ, המפעילה את חטיבת "אמיטי", המתמחה ביצירת פתרונות לאתגרים עמם מתמודדים הקשישים ובני משפחותיהם.

 

תאורה אוטומטית להגברת הבטיחות בלילה

ישנם לא מעט גורמים לכך שחלק ניכר מהנפילות במרחב הביתי, מתרחשות במהלך שעות הלילה. כך לדוגמה במהלך הלילה האדם המקיץ משנתו, עדיין מנומנם ורמת הערנות שלו נמוכה מאוד. בנוסף, לאחר הקימה מהמיטה, הדם עשוי לזרום בעיקר לרגליים ולגרום לסחרחורת (תופעה זו מוכרת כתת לחץ דם אורתוסטטי). לצד גורמים אלה וגורמים נוספים, חשוב במיוחד להזכיר את העובדה כי בשעות הלילה, הבית לרוב חשוך מאוד. החשכה מקשה על האדם המקיץ משנתו לראות את הדרך וכך נוצר מצב שבו גם חפצים לא מסיביים במיוחד, עלולים לגרום לו למעוד וליפול.

כדי למזער את הסיכוי לנפילות במהלך הלילה, ניתן להתקין מערכת תאורה אוטומטית, המסוגלת לזהות תנועה ברחבי הבית במהלך הלילה ולהדליק ללא מגע יד אדם את האורות בסביבה שבה זוהתה תנועה. גם כאן ניתן להזכיר את חברת "קסורקום" בע"מ, המובילה את התחום בישראל.

 

אפליקציה סלולרית למניעת נפילות בקשישים

"מילבת", היא עמותה ציבורית המסייעת לשיפור החיים ושילובם בחברה של קשישים, מבוגרים וילדים הסובלים ממגבלות שונות בתפקוד. אחד הפיתוחים הטכנולוגיים המעניינים ביותר שהציגה העמותה, היא אפליקציה הנקראת "Milbat Home". האפליקציה מסייעת לקשיש ולבני משפחתו לזהות את גורמי הסיכון השונים לנפילות במרחב הביתי שלו ולטפל בהם ביעילות. השימוש באפליקציה פשוט מאוד וכולל את השלבים הבאים:

  • בשלב הראשון בוחרים את האזורים שיש לבדוק בסביבת המגורים של הקשיש (מקלחת חדר שינה, חדר מדרגות, מקלט, חצר וכיו"ב).
    • בשלב השני מתקבלת סדרה של הנחיות ברורות ופשוטות בנוגע לכל הדברים שצריך לבדוק באופן פרטני (ההנחיות משתנות בהתאם לאזורים השונים).
    • על המשתמש לסמן באפליקציה האם המצב באזור הנבדק תקין, תקין חלקית או לא תקין.
    • בהתאם לתשובות שסומנו, יקבל המשתמש דו"ח מפורט שבו יופיעו הסברים ברורים בנוגע לפעולות שיש לבצע על מנת לטפל בכל אחד ואחד מגורמי הסיכון שהתגלו. בין היתר יפורטו בדו"ח אמצעי העזר שיש להתקין באזורים השונים, השינויים הדרושים ועוד.

האפליקציה גם תשאל את הדייר שאלות שונות ובהתאם לתשובות, תספק לו מידע בנוגע לאופן ההתנהגות הנכון והבטיחותי ביותר באזורים השונים. הדו"ח שתפיק האפליקציה נשלח לכתובת הדואר האלקטרוני של המשתמש ובהתאם לצורך, יוכל לשתף אותו עם בני משפחתו. מעבר לזה, המשתמש יקבל גם מידע עדכני בנוגע למקומות שבהם יוכל להשיג את אביזרי העבר שעליו להתקין באמצעות מפה אינטראקטיבית. האפליקציה ניתנת להורדה בחינם.

 

"המידע המופיע בכתבה אינו מהווה המלצה לרכישה ו/או התקשרות כלשהי, אינו מהווה בסיס לקבלת החלטות, ואינו מהווה המלצה ו/או חוות דעת בתחום ו/או בנושא כלשהו והוא אינו תחליף לשיקול דעת של הקורא ולפניה לקבלת יעוץ מאנשי מקצוע ומומחים בנושא כזה או אחר."    

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: