מקלחת בדיור מוגן - משען

המקלחת היא המקום המסוכן ביותר בבית – איך נזהרים?

תוכן עניינים

אין ספק שעבור בני הגיל השלישי, חדר האמבטיה הוא המסוכן שבחדרי הבית. באופן כללי אחד מכל שלושה קשישים חווה נפילה מדי שנה כשהנפילות יכולות להתרחש בכל מקום שהוא, בבית או מחוצה לו. למעשה ישנם גורמים רבים מספור המשפיעים על הסיכוי לנפילות בקשישים, כשרק חלק מהגורמים קשור למפגעים או סיכונים שונים הנמצאים בביתו של הקשיש או סביבת המחיה שלו.

כך לדוגמה ישנו קשר שחשוב להתייחס אליו בין הטיפול התרופתי שמקבל הקשיש לבין הסיכוי לנפילות ובנוסף ישנו קשר בין הפרעות שמיעה, הפרעות ראייה והפרעות בהליכה, לבין הסיכוי לנפילות. הואיל ונפילות בקשישים מגבירות את התחלואה ועלולות להתניע תהליך של הידרדרות בריאותית כתוצאה משברים או פציעות כאלו ואחרות הדורשות תקופת החלמה ממושכת, לאורך העשורים האחרונים בוצעו מחקרים רבים שבחנו את גורמי הסיכון לנפילות בקשישים.

מטרת המחקרים שבוצעו וממשיכים להתבצע גם כיום, הן בקשישים המתגוררים במסגרות של דיור מוגן או בתי אבות והן בקשישים המתגוררים בביתם, היא לרוב לאתר אוכלוסיות בסיכון לצורך נקיטה בפעולות מנע. במאמר שלפניכם נדון תחילה בצעדים שיש לבצע על מנת להפחית את הסיכוי לנפילות בקשישים באופן כללי ולאחר מכן נספק טיפים חשובים להפחתת הסיכוי לנפילות במקלחת באופן ספציפי.

 

נפילות בקשישים – סכנת חיים

לפני שנפתח בדברים, יש ראשית להעלות את המודעות לסכנות הטמונות בנפילה בקשישים. בניגוד לאנשים צעירים, שיכולים לחזור לתפקוד לאחר נפילה במהירות גבוהה, בין 30-20 אחוז מהנפילות בקשישים מסתיימות בנזק בינוני עד קשה (חבלות ראש, שבר של צוואר הירך וכיו"ב). כמו כן כחמישה אחוז מהנפילות מחייבות אשפוז ואילו רק מחצית מהקשישים שאושפזו על רקע הנפילה, יישארו בחיים שנה לאחר האשפוז.

למעשה האשפוז עצמו מהווה גורם סיכון לנפילות וככול שהאשפוז ארוך יותר והשהייה במיטה ממושכת יותר, כך הסיכוי לנפילות לאחר השחרור, גבוה יותר (הסיכון לנפילה  במהלך חצי השנה הראשונה לאחר האשפוז, מגיע עד 90 אחוז). בנוסף נמצא בסקר בריאות לאומי שנערך בקרב קשישים בארצות הברית, כי נפילות הן הגורם הבודד המשמעותי ביותר למוגבלות תפקודית בקשישים. החדשות הטובות הן, שניתן למנוע קרוב ל-70% מהנפילות בקשישים.

 

כיצד ניתן להפחית את הסיכוי לנפילות בקשישים?

הפחתת הסיכוי לנפילות מחייבת את הקשיש להכיר את גורמי הסיכון לנפילות ולדעת לזהותם על מנת שיוכל להיערך בהתאם. כך לדוגמה חשוב ביותר לקרוא בעיון את העלון לצרכן לפני התחלת הנטילה של תרופה חדשה ולבדוק האם היא עשויה לגרום לסחרחורת, בעיות הליכה או טשטוש ובהתאם לצורך, להימנע מיציאה מהבית לאחר נטילת התרופה.

אם ישנם גורמי סיכון כאלו ואחרים לנפילות, מומלץ ביותר להשתמש בעזרי הליכה שונים כמו הליכון או מקל הליכה, להגברת היציבות. בין אם מדובר על קשישי המתגורר במסגרת של בית אבות או דיור מוגן ובין אם מדובר על קשיש המתגורר בביתו שלו, חשוב גם כן לאבזר את המרחב הביתי בעזרים המתאימים, להגברת היציבות במעבר במסדרונות, בקימה מהמיטה או הכורסה ועוד.

רצוי בהחלט שלא לקחת סיכונים בגיל השלישי, המגבירים את הסיכוי לנפילות. הכוונה היא למשל לעמידה על כיסא, או הישענות על רהיטים לא יציבים במיוחד. יש למקם את כל החפצים שנמצאים בשימוש יומיומי בהישג יד ולא להסס לבקש עזרה כדי להגיע לסיר הכבד שנמצא מעל הארון הגבוה במטבח למשל.

חשוב ביותר לפנות את המעברים בדירה מכל מכשול פוטנציאלי כמו עציץ או מזוודה, לאפשר גישה נוחה למתגי החשמל, לארונות ולחלונות ולהתאים את גובה המיטה לגובהו של הקשיש, כך שיוכל לשבת על המיטה בזמן שרגליו נוגעות ברצפת החדר. בנוסף, ישנה חשיבות עליונה לבצע פעילות גופנית באופן קבוע, כמו טאי צ'י, הליכה או שחייה, על מנת לחזק את השרירים, לשפר את היציבה ולשמור על התגובתיות המהירה לשינויים במנח הגוף.

באופן כללי ככול שישנם יותר גורמי סיכון, כך מידת הזהירות צריכה להיות רבה יותר. במיוחד חשוב להתייחס לנפילות קודמות, לחץ דם נמוך, מחלות כרוניות (כמו פרקינסון, סוכרת ומחלות ראומטיות), הפרעות קוגניטיביות והפרעות ובעיות פסיכיאטריות (בדגש על דיכאון ופחד מנפילות), אירוע מוחי בעבר, שימוש בתרופות הרגעה, בתרופות נגד חרדה או תרופות אנטי אפילפטיות, נטייה לסחרחורות ונכות פיזית מסוגים שונים.

 

טיפים למניעת נפילות במקלחת

להלן הטיפים החשובים ביותר להפחתת הסיכוי לנפילות במקלחת:

 משטחים למניעת החלקה – יש לתת עדיפות למשטחים איכותיים למניעת החלקה ולא להקריב על מזבח החיסכון, את הבטיחות האישית שלכם.
 התקנת וילון או דלת – המים הניתזים מהמקלחת מגבירים את הסיכוי להחלקה ביציאה מהמקלחת. אי לכך, חשוב ביותר להתקין דלת או וילון למניעת השפרצות.
 התקנת מאחזים ומעקות – להגברת הבטיחות בשעת הרחצה, ניתן להתקין במקלחת אביזרים שונים כמו מעקות בטיחות או מאחזים.
 נגישות מרבית – יש להקפיד על כך שכל הדרוש לכם יהיה נגיש ובהישג יד. אם לדוגמה אתם נוהגים להפעיל תנור במהלך החורף באמצעות משיכת חוט, דאגו לכך שהחוט יהיה ארוך מספיק כדי שלא תצטרכו למתוח את גופכם או לעמוד על קצות האצבעות כדי למשוך אותו. כמו כן דאגו להתאים את הארון במקלחת או את המדפים עליהם אתם ממקמים את התמרוקים וכלי הרחצה, לגובה הנוכחי שלכם.
 שימוש בכיסא – אם ישנן בעיות יציבות ידועות, מומלץ ביותר להשתמש בכיסא המתאים למקלחת בעת הרחצה. לא כל כיסא מתאים למקלחת ושימוש בכיסא לא מתאים עלול להגביר את הסיכוי לנפילות, קחו זאת לתשומת לבכם.
 חימום חדר האמבטיה – במהלך החורף חשוב לחמם את חדר הרחצה מבעוד מועד, כדי שלא להגיע למצב של רעידות בלתי נשלטות, המגבירות את הסיכוי לנפילות.
 מקלחון במקום אמבטיה – המקלחון נחשב לבטיחותי יותר מהאמבטיה ולכן מומלץ לתת לו עדיפות.
 סבון נוזלי במקום סבון מוצק – הסבון המוצק בקלות רבה מאוד יכול להחליק מהיד וליפול לרצפת האמבטיה או המקלחת. מכאן ועד להחלקה, הדרך קצרה מאוד. לפיכך יש לעבור לשימוש בסבון נוזלי.
 תאורה מתאימה – חדר מואר הוא חדר בטיחותי. זוהי בין היתר אחת הסיבות לכך שקשישים רבים נופלים במהלך הלילה. בחרו בגופי תאורה איכותיים והימנעו מרחצה בחדר חשוך או לא מואר היטב.
 ניגוב הגוף והמקלחת – מומלץ להתנגב לפני היציאה מהמקלחת וכן לנגב ללא דיחוי רטיבות שהצטברה במהלך הרחצה, מחוץ למקלחת.

 

כיצד לפעול במקרה של נפילה במקלחת?

אם חלילה נפלתם במקלחת, אל תמהרו לקום. ראשית קחו נשימה עמוקה ובדקו את עצמכם כדי לוודא שהקימה אפשרית, שלא נחבלתם בצורה חמורה ושאתם לא סובלים מדימום משמעותי. כמו כן היזהרו שלא לקום מהר מדי, שכן קימה מהירה מדי רק מגבירה את הסיכון לנפילה נוספת. קומו באיטיות ובזהירות תוך שאתם נתמכים באביזרים יציבים שניתן להישען עליהם.

יש כמובן לדאוג מבעוד מועד לרכישת והתקנת לחצן מצוקה עמיד במים, עליו תוכלו ללחוץ להזעקת עזרה רפואית ללא דיחוי. כדי למנוע מצב שבו הפרמדיקים לא יוכלו להגיע אליכם בקלות, יש להימנע מנעילת חדר האמבטיה.

המידע המופיע בכתבה אינו מהווה המלצה לרכישה ו/או התקשרות כלשהי, אינו מהווה בסיס לקבלת החלטות, ואינו מהווה המלצה ו/או חוות דעת בתחום ו/או בנושא כלשהו והוא אינו תחליף לשיקול דעת של הקורא ולפניה לקבלת יעוץ מאנשי מקצוע ומומחים בנושא כזה או אחר.

 

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: