אוסטאופתיה במשען דיור מוגן

אוסטאופתיה – אתם עומדים להרגיש יותר טוב

תוכן עניינים

בשנים האחרונות אנחנו עדים לשינויים משמעותיים ביחס של הרפואה המערבית הקונבנציונאלית, לטכניקות המגיעות מתחום הרפואה האלטרנטיבית ולפתיחות יוצאת דופן. הטיפולים המאוגדים תחת הגדרת המטרייה הרחבה הזו, הינם בעלי מכנה משותף אחד, הבא לידי ביטוי בכך שאין די עדויות מדעיות לכך שהם יעילים. למעשה ברגע שמצטברות די עדויות מחקריות לכך שטיפול כזה או אחר ניחן ברמת יעילות גבוהה, הוא הופך מטיפול אלטרנטיבי, לטיפול קונבנציונאלי. מובן שישנם הבדלים רבים נוספים בין הגישות (הקונבנציונאלית והאלטרנטיבית), אך זהו ההבדל החשוב ביותר.

מה זה טיפול אוסטאופתיה?

ייתכן שנחשפתם לאחרונה גם לביטוי "רפואה משלימה". ביטוי זה מתאר את הגישה לפיה הרפואה הקונבנציונאלית לא מספקת מענה שלם למטופל ולפיכך ישנה אפשרות לשלב את הטיפולים הקונבנציונאליים עם הטיפולים האלטרנטיביים, המשלימים. הפתיחות שמגלה מערכת הבריאות בישראל לשיטות האלטרנטיביות בשנים האחרונות, מורגשת למשל בכך שכיום מבוטחי קופות החולים מופנים במקרים רבים לטיפולים אלטרנטיביים במימון הקופה. כמו כן במחלקות רבות בבתי החולים מקבלים בזרועות פתוחות מטפלים אלטרנטיביים וכן ישנם מטפלים בתחום הרפואה המשלימה, הפועלים למשל במסגרות של בתי אבות או דיור מוגן.

טיפולים אלטרנטיביים פופולאריים הם למשל רייקי, שיאצו, הילינג, רפלקסולוגיה, דיקור סיני, נטורופתיה והומאופתיה. חלק מהשיטות, בנות אלפי שנים. במאמר שלפניכם לעומת זאת, נרחיב אודות מערכת רפואה אלטרנטיבית, המבוססת על תאוריה שפותחה ב-150 השנים האחרונות וכפי שכבר הסגירה אותנו הכותרת, הכוונה היא ל"אוסטאופתיה".

 

ההיסטוריה של אוסטאופתיה

אוסטאופתיה היא שיטת טיפול אלטרנטיבית שבאה לעולם בשלהי המאה ה-19. ד"ר אנדרו טיילור סטיל, מפתח השיטה, היה רופא אמריקאי שהאמין כי מערכת הבריאות האמריקאית בתקופה בה פעל, מושחתת מהיסוד מבחינה מוסרית. ד"ר סטיל טען כי הטיפולים המקובלים אינם יעילים וכי אף לא אחד מהם מתייחס לשורש הבעיה או המחלה, אלא רק לסימפטומים שמציג המטופל. את בית הספר האמריקאי לאוסטאופתיה, הוא הקים בשנת 1892, בתקופה שבה חלק ניכר מהניתוחים, התרופות והטיפולים המקובלים, גרמו לעתים קרובות יותר נזק מתועלת.

לפי תפישתו של מפתח השיטה, שטבע את המונח "אוסטאופתיה", בעיות ומחלות גופניות נובעות כתוצאה מהפרעות במערכת השריר והשלד. כפועל יוצא מכך, האמין כי על ידי טיפול במערכת השריר והשלד, ניתן לטפל במגוון רחב של מחלות וכך לחסוך מהמטופלים את תופעות הלוואי הקשות של התרופות שהיו מקובלות בתקופתו. רק כדי לסבר את האוזן, נציין כי בתקופתו נהוג היה להשתמש למשל בוויסקי, ארסן, שמן קיקיון, אופיום ועוד, בתור תרופות לכל דבר.

במשך מספר עשורים ולמעשה לאורך המחצית הראשונה של המאה ה-20, אוסטאופתיה נתפשה בארצות הברית ככת והממסד הרפואי עשה מאמצים רבים כדי להילחם באוסטיאופתים. החל משנות ה-60 ואילך, היחס של הממסד הרפואי השתנה מאוד לעוסקים באוסטאופתיה, אך חשוב להבין כי יסודות השיטה, שלא מבוססים על הידע העדכני, ברובם לא השתנו עד היום.

 

איך עובדת שיטת האוסטאופתיה?

בדומה לשיטות טיפוליות נוספות בתחום הרפואה האלטרנטיבית, גם האוסטאופתיה דוגלת בכך שיש להסתכל על המטופל בצורה הוליסטית. הכוונה היא לכך שחשוב לטפל לא רק בתסמינים עליהם מתלונן המטופל, אלא גם באספקטים רבים נוספים. כמו כן האוסטאופתיה מבוססת על ההנחה שהגוף האנושי ניחן ביכולת ריפוי מצוינת וכי יש באפשרותו להתמודד עם מחלות רבות בכוחות עצמו. כל שיש לעשות כדי לסייע לו בתהליכי הריפוי הטבעיים, זה לספק לו מעט עזרה והכוונה.

השיטה פותחה בתקופה שבה האמצעים הטכנולוגיים היו דלים ביותר ובהתאם היא מבוססת על מגע יד באופן כמעט בלעדי. לאחר שלב האבחון המבוסס על שיחה עם המטופל ובדיקה גופנית, מתחיל שלב הטיפול שבו נעשה שימוש בטכניקות שונות כמו מישוש הרקמות, מתיחה של איברים, ניוד מפרקים והפעלת לחץ בנקודות שונות לאורך הגוף.

בדרך כלל לא ניתן לדעת מראש כמה טיפולים יצטרך לעבור המטופל להשגת התוצאות הרצויות: ישנם מטופלים המדווחים על הקלה לאחר פחות מעשרה טיפולים, בעוד שאחרים זקוקים לטיפול ממושך של כמה חודשים ומעלה, בשל בעיות כרוניות.

 

באילו בעיות מטפלים באמצעות אוסטאופתיה?

לפי התומכים באוסטאופתיה, ניתן לטפל באמצעות השיטה באינספור מחלות ובעיות רפואיות, החל מבעיות צוואר וגב, כאבי שרירים וכאבי שלד וכלה בבעיות נשימה, הפרעות עיכול ובעיות המטולוגיות. כמו כן ישנם מטפלים רבים המקבלים מטופלים הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות, כמו דיכאון קליני וחרדה. גם כאן, ניתן לראות דמיון רב בין אוסטאופתיה לשיטות טיפול אלטרנטיביות אחרות, שבהן מטפלים בקשת רחבה ביותר של בעיות רפואיות.

בנוסף, ישנם אוסטאופתים המקבלים מטופלים הסובלים מיציבה לקויה, מיגרנות וכאבי ראש, פיברומיאלגיה, מטופלים בתהליכי שיקום לאחר ניתוח או תאונה ועוד.

 

מה הם היתרונות של אוסטאופתיה?

באופן כללי לשיטות הטיפול האלטרנטיביות ישנם יתרונות שלא ניתן לזלזל בהם, כשבראש ובראשונה מדובר על כך שניתנת התייחסות למטופל כאל מכלול של רגשות, נסיבות חיים, רצונות, שאיפות ועוד. זאת כמובן בניגוד לגישה המאפיינת את הרפואה המערבית הקונבנציונאלית, שמשנה לשנה הופכת לספציפית וממוקדת יותר ויותר. לאור זאת, מטופלים רבים מדווחים על הקלה רבה כבר לאחר הטיפול הראשון, כשלא אחת מדובר בהקלה שמקורה בעצם העובדה שהמטפל בילה שעה ואף יותר מכך, בהאזנה למצוקותיו השונות של המטופל.

מעבר לזה, המגע האנושי של ידי המטפל, יכול לעשות נפלאות לא רק לבריאות הפיזית, אלא גם לבריאות הנפשית. השיפור מורגש בעיקר כשמדובר במטופלים שלא באים במגע אינטימי קרוב עם אנשים בחיי היומיום שלהם. בנוסף, יש להזכיר את אפקט הפלצבו, כלומר את האפקט הנוצר כאשר המטופל מאמין בכל מאודו שהטיפול שהוא זוכה לו, אכן יעיל.

על פניו אם נקרית בדרככם ההזדמנות ואתם מאמינים שתוכלו להפיק תועלת מטיפול בשיטת האוסטאופתיה, אין סיבה שתמנעו מעצמכם את האפשרות. גם אם אתם מתקשים בניידות ומתגוררים בבית דיור מוגן או בית אבות, דעו כי ישנם אוסטאופתים רבים שישמחו להגיע למקום המגורים שלכם וכך לחסוך מכם את היציאה מהבית.

יחד עם זאת, מומלץ ביותר להתייעץ לפני כן עם הרופא המטפל בכם באופן שגרתי. ישנם מצבי בריאות ספציפיים הדורשים זהירות מרבית ובמקרים האלו מוטב ללכת על בטוח ולא לקחת סיכון. הכוונה היא למשל למטופלים הסובלים לצורך העניין מפריצת דיסק, אוסטאופורוזיס, בעיות נוירולוגיות שונות, מחלות לב שונות ועוד.

חשוב ביותר גם כן, לשים לב לתסמינים שעשויים להתעורר לאחר התחלת הטיפול האוסטאופתי. בעיקר חשוב שלא להתעלם מתסמינים נוירולוגיים שלא הופיעו קודם לכן, כמו תחושת נמלול בגפיים, חולשת שרירים, כאבים בשרירים או במפרקים ועוד.

לקבלת מידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

אני מתעניין/ת:

קראו עוד על דיור מוגן

צור קשר

אני מתעניין/ת: